Project 'uit de kunst' in woonzorgcentrum Nieuw-Geuzenveld

“Nog steeds gaat mijn hart sneller kloppen, als ik dat nummer hoor!” 
Iedereen heeft wel zo'n speciaal liedje, dat ene nummer met een speciale herinnering. Muziek waar je niet genoeg van kan krijgen. De basis voor de inspiratiedagen 'Uit de kunst' die in het voorjaar in Nieuw Geuzenveld zijn uitgevoerd.
Met als eindresultaat bijzondere ontmoetingen tussen cliënten en medewerkers en persoonlijke schilderijen.
In totaal hebben 20 medewerkers en ouderen aan het project deelgenomen. De samenwerking van het woonzorgcentrum met het thuiszorgteam gaf het project een extra bijzonder tintje. Medewerkers van het woonzorgcentrum en het thuiszorgteam vormden een team met cliënten uit de wijk en bewoners uit het woonzorgcentrum. Zij luisterden naar elkaars muziek en deelden  bijzondere verhalen en herinneringen en maakten kleurrijke tekeningen met de gekozen muziek als inspiratiebron.

Samen aan de slag
Het project ging in december van start met de twintig medewerkers. Een korte muziekquiz en een sprankelende ‘warming-up’  helpt het team over hun eerste aarzelingen.  Met behulp van een mindmap gaan de medewerkers in duo’s in gesprek over de herinneringen aan ‘dat ene nummer’.  Enthousiast  gaan de medewerkers in duo’s aan de slag met grote tekeningen. De medewerkers weten na de 1e workshop goed wat hen te wachten staat en dit komt de voorbereiding met de bewoners van het woonzorgcentrum en de cliënten in de wijk ten goede.

Door de feestdagen en organisatorische veranderingen loopt het project enige vertraging op, maar in maart is het zover.  In deze tweede workshop staat de  muziek en de  herinnering van 16 bewoners en cliënten uit Nieuw Geuzenveld centraal.  Thuiszorgmedewerkers vergezellen hun cliënt naar het Woonzorgcentrum waar de bewoners en medewerkers van het woonzorgcentrum al op hen zitten te wachten.  De muziekkeuze varieert van mooie indische klanken van de band van een overleden zoon tot Amsterdamse meezingers.  Hoe verschillend ook, aan elk nummer kleeft een herinnering zo blijkt.  Binnen een tijdsbestek van twee uur maken medewerkers en bewoners gezamenlijk kleurrijke tekeningen met de muziek van de bewoners als inspiratiebron. De swingende warming-up slaat ook goed aan bij de bewoners.  Er wordt enthousiast meegedaan, veel gelachen en gedanst en gezongen.  Na deze opwarmer, komt het echte werk. In duo’s gaan de medewerkers en bewoners met  behulp van de mindmap met elkaar in gesprek over het favoriete  nummer van de bewoner.  Welke beelden en associaties roept dit op.  Sommige bewoners genieten puur van de muziek, bij anderen maakt de muziek veel emotie los. Gesprekken met een lach en een traan.  Met de gekozen muziek als inspiratiebron worden deze beelden en kleuren door het duo verbeeld in een persoonlijk schilderij. Waar een aantal duo’s met veel plezier gaan voor het snelle abstracte werk, blijken een aantal ouderen over onvermoede talenten te beschikken en wordt er zeer serieus gewerkt aan prachtige kunstwerken. Gedurende de middag ontstaat er tussen de medewerkers en bewoners een bijzonder contact. Bij een aantal duo’s  wordt veel plezier gemaakt en gelachen, bij een aantal andere duo is het contact intenser, worden er bijzondere verhalen gedeeld en ontstaat er wederzijdse interesse. Na afloop laten de bewoners weten het een zeer geslaagde middag te vinden. ‘Een hele mooie middag, doet mij echt goed.’

‘Wat een bijzondere middag zo samen, die muziek en die verhalen’  ‘Ik dacht weer even helemaal aan hoe het toen was …’, mooi hoor!’

Over het project ‘Uit de kunst’
'Uit de kunst’ is een concept van Atelier Kwiek.  Tijdens de inspiratiedagen ‘Uit de Kunst’ ontdekken medewerkers  met  behulp van interactieve werkvormen, muziek en creativiteit een andere manier om met bewoners in contact te komen. 

‘Uit de kunst heeft tot doel:
- Intensief contact te stimuleren tussen medewerkers en bewoners
- Een creatief proces op gang te brengen dat verbeeldingskracht, creativiteit en plezier stimuleert
- Werkvormen aanbieden die tot herkenning, gesprekken en ontmoeting  leiden
- Mogelijkheden bieden emoties, herinneringen en ervaringen op eigen wijze vorm   te geven    

De inspiratiedagen ‘Uit de kunst’ maken onderdeel uit van het project ‘Uit de kunst’ van Stichting Empowerment Foundation en wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Fonds Sluyterman van Loo en Stichting Cornuit.

Voor meer informatie over ‘Uit de kunst’  of over Atelier Kwiek, kunt u kijken op www.bureaukwiek.nlof contact opnemen met Patricia van den Brink, info@bureaukwiek.nl of 06-13021796.  

Bron: Marianne Hageman, Teammanager GVT, Kinderteam en gespecialiseerde verpleegkundigen Cordaan