Maatjesproject; vier vaartochten met de Cordaanboot

Op 3 en 10 juli, 4 en 11 september hebben bewoners van de Verpleging & Verzorging (V&V), Verstandelijk Gehandicaptenzorg (VGZ), Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en buurtbewoners van de Gerrie Knetemannlaan een tocht gemaakt met de Cordaanboot. Deze tochten waren mogelijk gemaakt door Stichting Cornuit.

Hieronder twee verslagen:

Maatjesproject
Met de vaartochten hadden wij voor ogen om bewoners van de V&V, VGZ en GGZ wonend aan de Gerrie Knetemannlaan met buurtbewoners uit West in contact te brengen. Iets wat bij de Cordaan doelgroepen niet vanzelfsprekend gaat. Voor het aangaan van een ontmoeting hebben vele van de deelnemende bewoners een steuntje in de rug nodig. Door middel van deze tochten hebben wij alle geïnteresseerde bewoners kunnen voorzien in hun behoefde om contact te maken buiten de deur.

Per tocht konden er achttien bewoners en twee begeleiders meevaren. Wij hebben alle deelnemende bewoners op de boot naast een onbekende laten plaatsnemen. Dit om werkelijk in contact te komen met een ander ‘onbekend’ persoon. De vier vaartochten waren allemaal verschillend van karakter. Bij twee vaarten was er een saamhorigheid aan boord. Er werd veel gelachen en samen gezongen. De overige twee waren iets ingetogener. Deze waren meer gericht op contacten met de naasten in de boot. Wat een feit is is dat ze allemaal een succes waren.

Door Cornuit hebben wij deze vier tochten kunnen realiseren, hiervoor willen wij u hartelijk bedanken. Hierna volgt nog een verslag van persoonlijk begeleider Tjalda van der Wal.

Mathilda Celie


Cordaanboot
Tijdens de eerste tocht was ik zelf mee gevaren als begeleiding. Ik kan zeggen dat het een zeer geslaagde tocht was. Een zonnige dag, muziek van eigen bodem en volop drinken en eten. Daarnaast nog een opblaas Hemaworst die een bewoner van de VGZ als zwemband had meegenomen voor het geval dat de begeleiding hem van boord zou gooien.
De bewoners kwamen in Oranje stemming door een oranje hoed op te zetten bij iedereen die in de boot aanwezig was. De stemming zat er lekker in!
Een buurtbewoner legde de bewoners uit waar we precies langs kwamen. De kattenboot hebben we alleen niet gevonden. De drie opvolgende tochten waren wederom een succes, bewoners hebben vele enthousiaste verhalen verteld en ze praten er nu nog steeds met elkaar over.
Namens de bewoners willen wij Cornuit bedanken voor deze gift.

Vriendelijke groet,
Tjalda van der Wal