Dagje uit naar het Snoezelcentrum

In november van het afgelopen jaar bestond onze Zorgonderwijsgroep 6 jaar. In 2012 startten wij de Zorgonderwijsgroep als een mooie tussenstap tussen de KDC’s (Kinderdiensten Centra) en de scholen voor speciaal onderwijs. We zitten met onze groepen in de school, wat uiteindelijk de overstap naar school voor kinderen makkelijker maakt. We begonnen met vier kinderen in één lokaal. Inmiddels zijn we uitgegroeid naar drie volle groepen en hebben we veel kinderen kunnen klaarstomen voor het ZMLK-onderwijs. Hier zijn we trots op! Het 6-jarig bestaan wilden we dan ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Onze kinderen hebben allemaal een verstandelijke beperking, soms in combinatie met autisme, maar veel met een probleem in de prikkelverwerking. Prikkels vanuit hun omgeving of vanuit zichzelf kunnen zij moeilijk reguleren. Op de groep proberen we door middel van activiteiten kinderen te helpen deze prikkels voor ze te reguleren. Het ultieme middel om te ontspannen, een snoezelkamer, hebben we helaas niet.

Een aantal jaar geleden zijn we daarom met de kinderen naar het Snoezelcentrum geweest. Een prachtige uitvinding. De kinderen konden in verschillende ruimtes heerlijk ontspannen. Het liefst zou je hier met de kinderen wekelijks naartoe willen gaan, om ze te laten ontspannen. Helaas is het erg prijzig, wat vaker gaan niet mogelijk maakt.

Ons 6-jarig bestaan vonden wij echter wel een mooie gelegenheid om nog een keer te gaan. Door de financiële bijdrage van Stichting Cornuit is het ons gelukt om op 23 mei jongstleden met de bus af te reizen naar Nederhorst den Berg, waar het Snoezelcentrum sinds begin dit jaar gevestigd zit. In een prachtig mooie boerderij bieden zij verschillende snoezelkamers. Elke kamer in een bepaald thema ingericht. Onze kinderen konden heerlijk ontspannen in de lente-, winter-, muziek-, jungle, - natuur-, hemel en onderwaterkamer. Elke ruimte was voorzien van een warm waterbed, bellenbuizen, mooie verlichting, projectie op de muren en andere materialen die de kinderen hielpen ontspannen. De kinderen konden heerlijk hun eigen hang gaan. Ze konden ervoor kiezen zich terug te trekken op één van de warme waterbedden of schommelstoel onder een ballendeken, kijkend naar de mooie lichtjes en genietend van een rustgevend muziekje. Ze konden er ook voor kiezen met elkaar muziek te maken, visjes te vangen in de onderwaterwereld of de (bijna echt lijkende en bewegende) katten te knuffelen. Ze hebben zich ontzetten vermaakt. We hadden fantastisch weer, dus tussendoor konden we, onder het genot van een patatje en een snack, genieten van het mooie uitzicht. De kinderen hadden een heerlijke dag en een aantal viel van alle indrukken en ontspanning in de bus terug naar school in slaap. Als dat niet ontspannen is!

Namens alle kinderen het begeleiders van de Zorgonderwijsgroep een enorm ‘BEDANKT’ aan Stichting Cornuit voor het mede mogelijk maken van deze fijne dag!

Zorgonderwijsgroep Alphons Laudy